.

Jószai Sándor ikonfestő összegző kiállítása

„a földiek együtt ujjonganak az éggel”

Dicsérőének Isten Szentséges Szülőjéhez

(Akathisztosz Hymnosz)

Jószai Sándor ikonfestő összegző kiállítása

 

A közismert vásárhelyi ikonfestő, Jószai Sándor képzőművész ebben az évben töltötte be a 75. életévét. Ez az évforduló az emberek életében jelentős mérföldkő, így Jószai Sándor életében is. Eddigi munkásságát átgondolva egy összegző kiállításon mutatja be műveit a görögkeleti ortodox templomban.

 Latohatar Vhely Jószai 039

Jószai Sándor képzőművész 

(Fotó: Benák Katalin)

A klasszikus ikonfestésen túl megismerkedhetünk az eddig megszokott ikonfestési technika mellett egy újabb módszerrel, amikor a művész fába faragja a megálmodott, szakrális élet jeles képviselőit. A korábbi években is készített kisplasztikákat bronzból és egyéb anyagok felhasználásával, ikonjai köré maga tervezte és faragta a tradicionális keretet, mely szerves része az alkotásnak.

szt Paraszkeva

Jószai Sándor:

Szent Paraszkeva, a szerbek nagy tiszteletű védőszentje*

Így a korábbi technikáját továbbfejlesztve már csak idő kérdése volt, hogy az ábrázolás e fokára eljusson, s a nyilvánosság előtt is bemutatkozzon vele. A natúr fa dombormű minimális ékítésű, – melynek varázsát épp ez adja - aranyozott részlettel.

szt Trifon

Jószai Sándor:

Trifon, a szőlő és a borászok védőszentje. A Balkánon nagy tiszteletnek örvend. Az ünnepe nálunk február 14.*

Az új alkotásokban is az ikonokra jellemző gazdag forma és motívumvilágot ragadja meg. A technikának és anyagnak köszönhetően egy letisztult formavilággal találkozik a néző. Jószai Sándor korábbi művei s az azóta készült új alkotásai között valóban az az érzete támad az embernek, hogy „a földiek együtt ujjonganak az éggel”.

Szent Pál

Jószai Sándor:

Szent Pál*

A görögkeleti ortodox templom autentikus, lélekemelő környezete fogadja be ismét az ortodox közösséghez tartozó művész kiállítását, ahol a legújabb műveit Szvetomir atya a misét követően – 11 óra körül – szenteli fel. Az összegző kiállítást június 24-én, vasárnap, fényesi Tóth János költő nyitja meg, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A kiállítást egy hétig tekinthetik meg az érdeklődők, ahol délutánonként Jószai Sándor művész fogadja a látogatókat.

Benák Katalin

*Fotó: Jószai Sándor.

Ajánló:

fényesi Tóth János: Beszélgetés Jószai Sándor ikonfestővel. In. Vásárhelyi Látóhatár. 2013/4.sz. 8.p.


 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok