.

Vásárhelyi Őszi Tárlat

 

Pillanatképek egy finisszázsról. 2019. december 01.

 

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat záró akkordjaként Szabó Klára Petra képzőművész osztotta meg gondolatait saját és művésztársainak alkotásairól az Alföldi Galériában megjelentekkel.

Szabó Klára Petra a 2019. év Tornyai-plakettel díjazott művésze. A Hiány című alkotása három műből áll, melyek Hódmezővásárhely egykor jellemző köztéri szobrait - Lenin, Szovjet katona (Iván) és a Tanácsköztársasági emlékművet jeleníti meg. Mindhárom szobrot eltávolították már, így azokat az Emlékpont múzeumban vagy egyéb ismerethordozón lehet csak megtekinteni.

Szabó Klára Petra egy különleges technológiát alkalmazva azonban ismét láttatja velünk az alkotásokat. A megfelelő hőmérséklet hatására a világos háttérből időnként előtűnnek az egykori szobrok, mint emlékképek az emlékezetünkben néhány pillanatra. 

A nagy népszerűségnek örvendő művész a Nyugat-Magyarországi Egyetem Formatervező Szakán végzett, közben külföldön képezte magát. A rezidenciaprogramok számos lehetőséget tartogatnak a fiatal művészeknek. Szabó Klára Petra azok közé tartozik, aki egy-egy ilyen útjáról az adott hely kulturális identitásától gazdagodva tér haza, s mindig újabb kihívásokra válaszolva készíti el az alkotásait, amelyben valamilyen módon megjelenik a világ ismeretlen vagy kevésbé ismert arca.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatokról eltérően vélekednek a "műítészek". E rendhagyó tárlatvezetést követően azonban, az utolsó nyitvatartási órák örömét a népes közönség igyekezett kihasználni. Ki-ki elmerülve, gondolatait átadva az egyszeri és megismételhetetlen élménynek, míg mások társaságokba tömörödve fejtegették a művészek alkotásai által küldött üzeneteket.

Benák Katalin

 

Ajánló:

Kis Krisztina: Inspirációk a kőfalon innen - az Óperencián túl: Alkotás az "Artist in Residency" tükrében. Interjú Szabó Klára Petra képzőművésszel. In. Vásárhelyi Látóhatár. 2018/2.sz. 29.p.

http://szaboklarapetra.blogspot.com/

https://www.kozterkep.hu/10044/tanacskoztarsasagi-emlekmu


 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok