.

Látóhatár a Vajdaságban

Vásárhelyi Látóhatár-est a Vajdaságban...

A vajdasági, muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad meghívására 2014. szeptember 18-án, csütörtökön Vásárhelyi Látóhatár-esten mutatkozott be folyóiratunk.

Sziveri János – idén innepelte volna 60. születésnapját -, akinek a szülőházánál, a költő emléktáblájánál Benák Katalin főszerkesztő beszélt Sziveri János Hódmezővásárhelyhez kapcsolódó irodalmi és művészeti tevékenységéről. Fényesi Tóth János, tisztelegve a fiatalon elhunyt Sziveri előtt egy verset olvasott fel, majd megkoszorúztuk a költő emléktábláját.

A Magyar Házban a nagyszámú érdeklődő közönség előtt került sor a bemutatkozásra.

A muzslyai irodalmárokkal Benák Katalin főszerkesztő a szakmai együttműködést és jövőbeni elmélyítésének lehetőségeiről beszélt, kitérve a nemzettudat és a generációk kapcsolatára.

Az irodalmi est keretében fotókiállítás nyílt, Gaál Györgyi fotós, médiatanár, a Vásárhelyi Látóhatár képszerkesztőjének munkáiból. A tárlatot Kovács Jolánka, a SZJMSZ alelnöke méltatta. Részlet:

“GAÁL GYÖRGYI kiállított fotóit nézegetve különleges, de valamiképp mégis zárt világba csöppenünk olyan értelemben, mintha a Kis virágtól vagy az Elvarázsolt póktól a Kirakati bábun, vagy akár az életre kelt régi fényképeken túl egészen a Szegedi Dómig, valamiféle kerete lenne a hódmezővásárhelyi fotóművész képeinek, amelyek a muzslai Magyar Ház nagytermének falára kerültek.

Pillanatképek ezek a fotók, mégpedig nem véletlen, hanem egytől egyig mély érzelmi töltésű felvételek, és a kiállítás maga talán ezért is tűnik egységesnek. Az egyszerű öltözékű, hátán hangszert cipelő kisfiú kifejező tekintete például azt tükrözi felénk, hogy a pozitív, értékes dolgok a mélyben munkálkodnak, és nem a külsőben, nem a felszínen; szinte halljuk a kitárt szárnyú sirály vijjogását a víz felett, amelyben eltűnt valaki; a fafaragó mester kezei s a félig kifaragott lovacskák összetartozása oly egyértelmű, mint apáé és gyermekeié; s a megvilágított Szegedi Dóm aranysárgán, különállóként, és éppen ezért figyelmet fölkeltően hasít a fekete háttérbe.

Laikusként, azt hiszem, elég lesz ennyi, hisz ez, amit a fotókról elmondtam, saját élményeim lecsapódása, és könnyen lehet, hogy szakmailag megkérdőjelezhető. Bár a fotókhoz nézők kellenek – és ilyen értelemben én csak egy néző vagyok.”

Soós Csilla olvasószerkesztő, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója az elmúlt öt esztendő írásaiból szemlézett, mely által átfogó körképet kaphattak a muzslyaiak a folyóiratunkban megjelenő írásokról.

Az est ünnepi hangulatát Dani Imre költő, író, társadalomkritikus, dalszerző és fényesi Tóth János író, költő tette meghitté, akik az eddig megjelent köteteiket is bemutatták. A megzenésített versek és Dani Imre dalai nagy tetszést arattak, mellyel fokozták az est színvonalát.

Hallai Zoltán, Muzslya Helyi Közösségének elnöke az irodalmi est záró gondolataként megerősítette a határainkon átívelő kapcsolatok jelentőségét, melynek erős és szép példájaként értékelte Benák Katalinnal az elmúlt húszéves kulturális kapcsolat ápolását, mely kiállítások, kulturális programok, könyvkiadásban nyilvánult meg, s a Vásárhelyi Látóhatár és Sziveri János Művészeti Szinpad közös és tartalmas tevékenységében. Javaslatára Gaál Györgyi fotókiállítását a Helyi Közösség épületének előcsarnokában is kiállítják, ahol az ügyintézésre érkező polgárok, iskolások október 15-ig megtekinthetik az alkotásokat.

A nagyszerű est folytatásaként a muzslyai irodalmárok október 17-én mutatkoznak be Hódmezővásárhelyen az Őszi Hetek ideje alatt a Vásárhelyi Látóhatár 19. számának bemutatóján, ahol a Sziveri János Művészeti Színpad munkásságát, Kovács Jolánka Jajistenem című gyermeknovellákat tartalmazó kötetét, illetve Czirok Attila Magánykő című legújabb verseskönyvét is bemutatják. Moderátor Kónya-Kovács Otília újságíró lesz.

E Látóhatár-esten találkozhatnak a jelenlévők N. Czirok Ferenc költővel, kinek kezdeményezésére alapították a Sziveri János Művészeti Szinpadot.

Erre az alkalomra köszönettel fogadnánk olyan személyek jelentkezését, akik találkoztak Sziveri Jánossal akár a mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborban, akár baráti vagy közösségi programon, irodalmi rendezvényen. Ezeket az emlékezéseket, fotómásolatokat a Vásárhelyi Látóhatár, mint forrást szeretné átadni a Sziveri János emlékét ápoló Sziveri János Művészeti Színpadnak.

Hódmezővásárhely, 2014. szeptember 21.

 

Fuchszné Benák Katalin